"Το εμβόλιο χρειάζεται εργατικό έλεγχο - Εργατική απάντηση στην πανδημία "

Το εμβόλιο χρειάζεται εργατικό έλεγχο -
Εργατική απάντησηστην πανδημία
Γιώργος Ράγκος 

46 σελίδες, τιμή 3 €
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Bιβλιοκριτική: Λίλιαν Μπουρίτη
Σοσιαλισμός από τα Κάτω Νο149, Νοέμβρης-Δεκέμβρης 2021

Η καινούργια έκδοση του Μαρξιστικού βιβλιοπωλείου «Το εµβόλιο χρειάζεται εργατικό έλεγχο» είναι ένα µικρό βιβλίο που καταφέρνει να απαντήσει στα βασικά ερωτήµατα που έχει ο κόσµος για την πανδηµία και το εµβόλιο. ∆ίνει απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήµατα. Ποιες είναι οι αιτίες της πανδηµίας, τι ρόλο µπορεί να παίξει το εµβόλιο και γιατί ο τρόπος να ξεµπερδεύουµε µε την πανδηµία είναι ο εργατικός έλεγχος του εµβολίου, αλλά και συνολικά η δυνατότητα της εργατικής τάξης να επιβάλλει τις δικές της λύσεις που µπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. 

Ο Γιώργος Ράγκος, συγγραφέας του βιβλίου, χηµικός και µέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο πρώτο άρθρο «Πώς ξεκίνησε η COVID-19;» αντικρούει τις θεωρίες συνωµοσίας περί κατασκευασµένου ιού, εξηγώντας ότι «ο εχθρός µας δεν είναι στα εργαστήρια. Είναι στη λεηλασία της φύσης από τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις, είναι το ίδιο το σύστηµα που καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές µας». 

Στα επόµενα άρθρα, που το ένα συµπληρώνει το άλλο, αναδεικνύονται οι λόγοι που η διαχείριση του εµβολίου από τις κυβερνήσεις και τις φαρµακοβιοµηχανίες όχι µόνο δεν χτίζει το παγκόσµιο τείχος ανοσίας που είναι απαραίτητο για την εξάλειψη της πανδηµίας, αλλά δηµιουργεί και αυξηµένες αµφιβολίες για την αποτελεσµατικότητά του. Τονίζει το ρόλο των φαρµακοβιοµηχανιών και των κυβερνήσεων που λειτουργούν µε κριτήριο τον ανταγωνισµό και τα κέρδη. «Ο ανταγωνισµός είναι και ανάµεσα στα κράτη, που από τη µία ενισχύουν τον ανταγωνισµό ανάµεσα στις φαρµακοβιοµηχανίες και από την άλλη τρέχουν για την έγκαιρη εξασφάλιση δόσεων εµβολίων σε βάρος άλλων κρατών. Σ΄ αυτόν τον ανταγωνισµό τα ισχυρά κράτη είναι στην πρώτη γραµµή». Παράλληλα ο Γιώργος Ράγκος επιχειρηµατολογεί ότι η απάντηση δεν είναι η απόρριψη του εµβολίου αλλά «για να δουλέψει ο εµβολιασµός πρέπει να φύγει από τον καταστροφικό έλεγχο των κυβερνήσεων και των φαρµακοβιοµηχανιών και να περάσει στα χέρια των εργαζόµενων και των επιστηµόνων κάτω από κοινωνικό έλεγχο... αλλά και αυτό από µόνο του δεν είναι πανάκεια. Η αντιµετώπιση και η εξάλειψη της πανδηµίας χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα, ενίσχυση των συνθηκών πρόληψης που σχετίζονται µε τη διαβίωση». 

Το βιβλίο έχει ήδη πολύ µεγάλη κυκλοφορία παντού. Και ιδιαίτερα στα νοσοκοµεία και σε όλους τους εργατικούς χώρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι την εισαγωγή την έχει γράψει εργαζόµενη στα νοσοκοµεία, συνδικαλίστρια, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, µέλος του ∆Σ του Σωµατείου Εργαζόµενων στο ΓΝΑ Γεννηµατάς και του Συντονιστικού Νοσοκοµείων, που πρωτοστατεί στις µάχες ενάντια στην δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης. Γράφει: «Η υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού που εφαρµόζει η κυβέρνηση στα νοσοκοµεία µε τον σκληρό τρόπο των αναστολών συµβάσεων, δηλαδή των απολύσεων είναι ένα κατάπτυστο µέτρο. Πρόκειται για ωµό εκβιασµό που, όχι µόνο δεν διευκολύνει τη διαδικασία του εµβολιασµού, αλλά αντίθετα, επιτείνει τις όποιες φοβίες και αµφιβολίες του κόσµου». Στη συνέχεια η Αργυρή αναφέρεται στις αιτίες της πανδηµίας, το ρόλο των φαρµακοβιοµηχανιών, την ανάγκη του τείχους ανοσίας, βάζοντας καθαρά ότι το αντίδοτο και η ελπίδα είναι οι κοινοί αγώνες των συνδικάτων των υγειονοµικών µαζί µε όλο το εργατικό κίνηµα και τη νεολαία.

Ακριβώς επειδή το βιβλίο απαντάει σε αυτά τα βασικά ερωτήµατα και δίνει την εργατική απάντηση για να σταµατήσουµε την εγκληµατική διαχείριση της πανδηµίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αξίζει να διαβαστεί από όλους. 

2021 "Το εμβόλιο χρειάζεται εργατικό έλεγχο - Εργατική απάντηση στην πανδημία "