Ποιοί είμαστε

Τι είναι τo Mαρξιστικό Bιβλιοπωλείο

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο με τις εκδόσεις του παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις που ανοίγουν στον κόσμο της Αριστεράς και του κινήματος. Από την πανδημία, την περιβαλλοντική καταστροφή και τη σχέση τους με τον καπιταλισμό, τη μακρόσυρτη οικονομική κρίση ενός συστήματος που θυμίζει ζόμπι, μέχρι τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται από τις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.
Η ιστορία του εργατικού κινήματος και των επαναστάσεων, οι αντιφασιστικοί και αντιρατσιστικοί αγώνες, η πάλη για τη γυναικεία απελευθέρωση και των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι σημαντικό κομμάτι της εκδοτικής μας προσπάθειας αλλά γενικότερα των τίτλων που φιλοξενούμε στο χώρο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου.
Όπως είναι και η μαρξιστική θεωρία. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, στο κέντρο της Αθήνας, μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένο τον πλούτο της μαρξιστικής σκέψης. Από τα κείμενα των κλασσικών, του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, του Τρότσκι, της Λούξεμπουργκ και του Γκράμσι, μέχρι τις πιο πρόσφατες απόπειρες να «εξηγήσουμε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε».
Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο είναι το μέρος όπου μπορείτε να βρείτε ή να παραγγείλετε ό,τι βιβλίο κυκλοφορεί στη χώρα μας για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Εκατοντάδες τίτλοι στα ράφια του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου θα σας βοηθήσουν να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζει μπροστά στην Αριστερά σήμερα η κρίση του καπιταλισμού και η αντίσταση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των λαών σε κάθε άκρη του πλανήτη. Ξεκινήσαμε στην Αθήνα το 1992 από ένα μικρό χώρο στον πρώτο όροφο ενός παλιού κτιρίου στη Ζήνωνος, μεταφερθήκαμε το 1994 στην Αναξαγόρα και από το 2006 βρισκόμαστε στη «ζώνη των βιβλιοπωλείων», στην οδό Φειδίου 14.
Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο εκτός από τις δικές μας εκδόσεις μπορείτε να βρείτε κάθε αριστερό βιβλίο. Δεν κρύβουμε ότι φιλοδοξούμε να γίνουμε, όχι μόνο το βιβλιοπωλείο των αγωνιστών και αγωνιστριών μιας νέας Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που βάζει σαν στόχο την ανατροπή και όχι τα αδιέξοδα μπαλώματα του συστήματος, αλλά το βιβλιοπωλείο των συνδικάτων, της νεολαίας, των ακτιβιστών ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον σεξισμό και κάθε μορφή καταπίεσης.
«Δεν υπάρχει επαναστατική πράξη χωρίς επαναστατική θεωρία», έγραψε ένας μεγάλος επαναστάτης. Αυτή τη θεωρία θέλουμε να αναδείξουμε. Αλλά ακριβώς για τον ίδιο λόγο θέλουμε να είμαστε μέσα στην «πράξη». Γι' αυτό θα μας βρείτε σε κάθε εκδήλωση του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν λείψαμε με τα «τραπεζάκια» μας από κανένα πανεργατικό συλλαλητήριο, από καμιά φοιτητική διαδήλωση, από καμιά μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις ρατσιστικές επιθέσεις. Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια που έχουν θέματα την ιστορία του εργατικού κινήματος και την Αριστεράς.
Είμαστε κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τις Πρωτομαγιές. Με το δίκτυό μας προσπαθούμε να έχουμε παρουσία σε όσο περισσότερες εκδηλώσεις των κινημάτων στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στις άλλες πόλεις, στα συνέδρια των συνδικάτων, στις σχολές και σχολεία. Προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε κάθε ευκαιρία για να απλώσουμε τις αντικαπιταλιστικές ιδέες, γι' αυτό αναζητήστε σε κάθε Έκθεση Βιβλίου στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη το περίπτερο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με όλες τις εκδόσεις μας. Και βέβαια, στον ίδιο το χώρο του βιβλιοπωλείου οργανώνουμε κάθε τόσο εκδηλώσεις - βιβλιοπαρουσιάσεις με κριτήριο την επικαιρότητα και τις αναζητήσεις που προκύπτουν από αυτήν.

Είναι μια προσπάθεια δύσκολη. Γιατί, για να μπορεί το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο να κάνει όλα αυτά τα πράγματα μέσα σε μια «αγορά βιβλίου» που κατακλύζεται από «πολυκαταστήματα», πρέπει να είναι - και είναι - ανεξάρτητο από τα μεγαλοσυμφέροντα των βαρώνων που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στο χώρο των εκδόσεων και των πωλήσεων βιβλίων. Κάθε δική σας στήριξη στην προσπάθειά μας είναι μια «επένδυση» που ενισχύει τη διάδοση των ιδεών του αντικαπιταλισμού. Αναζητήστε στο site μας τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν, επικοινωνήστε μαζί μας. Σας περιμένουμε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο για να συζητήσουμε και να σας προτείνουμε τίτλους και αν βρίσκεστε μακριά κάντε ηλεκτρονική παραγγελία, στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook ή ένα email (marxistiko@yahoo.gr) και θα πάρετε γρήγορα με το ταχυδρομείο όποιο τίτλο μας ζητήσετε.