"50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό"

50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό
Συλλογικό 

436 σελίδες, τιμή 18 €
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Bιβλιοκριτική: Κώστας Πίττας
Εργατική Αλληλεγγύη Νο1500, 8 Δεκεμβρίου 2021

«Πριν από πενήντα χρόνια, τον Οκτώβρη του 1971, μια μικρή ομάδα επαναστατών ξεκινούσε την Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ) από την οποία προέρχεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ). Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή που καλύπτει περίπου το μισό από τον αιώνα και πλέον που έχει περάσει από τη νικηφόρα εργατική επανάσταση στη Ρωσία το 1917 και την ίδρυση του ΣΕΚΕ στην Ελλάδα. Μια διαδρομή γεμάτη αγώνες, κρίσιμες καμπές και δύσκολες επιλογές, πάντα κάτω από τη σημαία της Επανάστασης και του Σοσιαλισμού».

Με αυτές τις γραμμές ξεκινάει το εισαγωγικό κείμενο του Πάνου Γκαργκάνα στο βιβλίο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό» που μόλις κυκλοφόρησε. Το περιεχόμενό του είναι αυτή η διαδρομή του μισού αιώνα και δεν πρόκειται μόνο για μια «επετειακή» έκδοση αφιερωμένη στα 50 χρόνια του ΣΕΚ.

Όλες οι κρίσιμες καμπές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, από τα χρόνια της δικτατορίας μέχρι σήμερα, όλες οι κρίσιμες πολιτικές επιλογές και οι παρεμβάσεις τόσο στο επίπεδο της θεωρίας όσο και της πράξης, που χρειάστηκε να γίνουν μέσα «στα πάνω και τα κάτω» του κινήματος για το χτίσιμο μιας δυνατής επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα, ξετυλίγονται δεκαετία τη δεκαετία στις 436 σελίδες του βιβλίου. 

Θα διαβάσετε στις σελίδες του αναλυτικές περιγραφές για τη μεγάλη έκρηξη του εργατικού κινήματος της Μεταπολίτευσης στο άρθρο του περιοδικού ‘Σοσιαλιστική Επανάσταση’ από τον Σεπτέμβρη του 1975. Για την απεργία των λεωφορείων της ΕΑΣ που έριξε τον πατέρα Μητσοτάκη, τη δίκη των ‘5 της ΟΣΕ’ και τη διεθνιστική πάλη ενάντια στον εθνικισμό το 1992-93. Για τις συνταρακτικές διαδηλώσεις του αντικαπιταλιστικού κινήματος στην Πράγα και τη Γένοβα στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα και την «αντιπολεμική υπερδύναμη» που σάρωσε τον πλανήτη στις 15 Φλεβάρη του 2003. Για τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια. Για την εντυπωσιακή συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο Σπόρτινγκ στις 31 Γενάρη 2009, που άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Είναι ένα βιβλίο μαρξιστικής θεωρίας για όλα τα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής που άνοιξαν τις μεγάλες συζητήσεις μέσα στην αριστερά: Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση; Τι είναι ο ρεφορμισμός και τα ρεφορμιστικά κόμματα; Έχει πάψει η εργατική τάξη να είναι ο «ιστορικός νεκροθάφτης» του καπιταλισμού; Ποιος είναι ο χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού σήμερα; Τι ήταν τα καθεστώτα που κατέρρευσαν στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη; Πώς παλεύουμε τον σεξισμό; Γιατί η δικτατορία του προλεταριάτου είναι «η συνειδητή παρέμβαση της εργατικής τάξης για την ολοκληρωτική κατεδάφιση του καπιταλισμού και το πέρασμα στον κομμουνισμό;» 

Είναι ένα βιβλίο των κρίσιμων πολιτικών επιλογών που χρειάστηκε να κάνει μια επαναστατική οργάνωση αξιοποιώντας τη μαρξιστική θεωρία και την εμπειρία των αγώνων, οικονομικών και πολιτικών, και της παρέμβασης σε αυτούς όλα αυτά τα 50 χρόνια, για να ανταποκριθεί σε κάθε στροφή της ταξικής πάλης και να συμβάλει τόσο στο ξεπέρασμα των εμποδίων που συναντούσε και συναντά το εργατικό κίνημα, όσο και στη δημιουργία μιας ισχυρής επαναστατικής αριστεράς. 

Είναι, τέλος, μια έκδοση αφιερωμένη στην ΟΣΕ και το ΣΕΚ, στη σκληρή συλλογική και οργανωμένη δουλειά μισού αιώνα που χρειάστηκε να κάνουν συντρόφισσες και σύντροφοι για να χτιστεί από τη «μικρή ομάδα των επαναστατών του 1971» ένα επαναστατικό κόμμα που απλώνει ρίζες μέσα στην εργατική τάξη.

Αγοράστε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο. Θα το διαβάσετε απνευστί από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

2021 "50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό"